Ze is 22, houdt van Rihanna (“Shine bright like a diamond, you know the song?”) en van The Rock (“I wanna marry him!”). In Afghanistan wou een andere man met haar trouwen. Een man die in niets leek op de gespierde held van haar dromen. Een dominante vijftiger, die zijn vorige vrouw vermoordde. De weigering van zijn aanhoudende aanstalten brak haar zuur op en uiteindelijk liet ze -uit vrees voor haar leven- alles achter. Vrienden, familie… thuis.

Nu 3 maanden later wacht ze in België op groen licht voor een nieuwe start. Ze wil zich vrij voelen. En vooral veilig. De lange tocht naar hier was allesbehalve veilig. Als ze vertelt over het gammele bootje waarmee ze de Middellandse Zee overstak, barst ze in tranen uit.

Ik heb nog vaak nachtmerries over die dagen op zee. Dan schiet ik bang wakker en voel ik met mijn voet aan de grond om mezelf te kalmeren.

Ze studeerde aan de universiteit van Kaboel en hoopt dat haar diploma tijdig hier geraakt voor haar tweede verhoor op het commissariaat in Brussel. “Ik heb psychologie gestudeerd en wil die richting op een dag weer oppikken, hier in België. Als mijn Nederlands goed genoeg is. En als ikzelf terug mentaal gezond ben. Nu ben ik meer een psychologisch wrak dan een psychologe.”

Ontdek ook de interactieve, semi-fictieve vluchtelingenverhalen van Lina’s medebewoners.

More about PEACECRAFT

 • Salaam, Lina
  Ze is 22, houdt van Rihanna (“Shine bright like a diamond, you know the song?”) en van The Rock (“I wanna marry him!”). In Afghanistan wou een andere … Read more
 • Kruip in de huid (en de smartphone) van een vluchteling
  Denk je dat jouw smartphone van levensbelang is? Probeer je dan maar eens voor te stellen hoe belangrijk zo’n toestel is wanneer je vlucht voor je leven.
 • PeaceCraft
  An emotional mobile takeover about the lives of young refugees Step into the shoes -well, smartphones- of 2 young people on the run. Live their journey, face their … Read more
 • Belgian games giving players a conscience
  Featured in Trends magazine…(Dutch) “Wij maken er een erezaak van om games te ontwikkelen die een statement maken en meer zijn dan enkel entertainment. Dat deden we al … Read more