Heeft er iemand toevallig een trofeeënkast op overschot? Poppins & Wayne zijn namelijk in blijde verwachting van een schitterende design award…

Vandaag worden de winnaars bekendgemaakt voor de Henry Van de Velde Awards 19, België’s meest prestigieuze designprijzen. Onder de 3 uitverkorenen in de categorie “community”: PeaceCraft – Play to Change, een participatief toneelstuk én een game over jonge vluchtelingen. En dat laatste, dat is er eentje van onze hand.

Confrontatie vanuit herkenbaarheid

Met PeaceCraft kozen we voor een verhaalgedreven, interactieve wake-upcall. Het spel plaatst jongeren van bij ons in de schoenen –lees: smartphone- van een jonge vluchteling (De Syrische Sara of Afghaanse Mohammed). Hun verhaal -van thuisland tot aankomst in België- ontvouwt zich aan de hand van statusupdates, berichtjes, foto’s,…

Via mock-ups van universeel bekende apps overbrugden we het ver-van-mijn-bed-gegeven. Ook inhoudelijk vertrokken we zoveel mogelijk vanuit herkenbaarheid. Want die vluchtelingen hadden thuis ook gewoon een BFF, een lief, een voetbalclub en een playlist met hun favoriete muziek.

 

PeaceCraft-phones

Bloed, zweet en ja… ook tranen

Tijdens het creatieproces brachten we veel tijd door met –vooral jonge- asielzoekers in het Rode Kruis-opvangcentrum op Linkeroever. Jonge mensen die thuis dromen en hobbies hadden, familie en vrienden… En die hier dan –na een levensgevaarlijke en traumatische vlucht- in een soort ‘wachtkamer van het leven’ belanden. Tot iemand beslist of en waar ze verder mogen met dat jonge leven. Hun verhalen raakten ons enorm, bij elk bezoek. We hopen dan ook dat we met PeaceCraft veel mensen kunnen bereiken en raken. Hen voorbij het label “vluchteling” doen kijken en zich openstellen voor nieuwkomers. Uit de brieven die scholieren na afloop van het spel schrijven aan de hoofdpersonages, blijkt alvast dat de boodschap binnenkomt.

PeaceCraft

“De skills om de wereld te veranderen, die hebben we niet. De skills om mensen hun perceptie van de wereld te veranderen wél!”

 

 Stem ons mee naar de publieksprijs

Vandaag zijn we alvast één van de 23 Henry van de Velde Award Winners 19 én één van de drie kanshebbers voor de Gold Award in de categorie “community”. Maar het kan nog mooier worden, met jullie hulp: gun je ons de Henry van de Velde Public Gold Award 19, stem dan voor PeaceCraft.

 

PeaceCraft

Het team achter PeaceCraft

PeaceCraft bestaat uit een game én een theaterstuk en is een initiatief van !DROPS en U Move 4 Peace (Pax Christi Vlaanderen). Het spel werd gerealiseerd door Poppins & Wayne en Senne Van den Bogaert. Het participatieve theaterstuk is een creatie van U Move 4 Peace in samenwerking met KunstZ en Madam Fortuna. Centraal in beide creaties staat de nauwe samenwerking met de bewoners en begeleiders van het Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever.

Speel de demo

http://demo.peacecraft.be

Wil je het spel in volle glorie beleven?
Zet de link dan op je home scherm van je telefoon en speel fullscreen, zonder adresbalk.

addtohome