De haven van de toekomst

Was jij ook één van de 15.000 bezoekers die tijdens SuperNova de dome van Port of Antwerp bezochten? Dan kreeg je een unieke sneak preview van de haven van de toekomst…

Je kon er niet naast kijken, het drijvende paviljoen in het midden van het Bonapartedok. Binnenin kon je dankzij een indrukwekkende 360° filmprojectie kennismaken met de haven van de toekomst en de futuristische projecten die daar rijpen. Het maakte de cirkel mooi rond, deze toekomstblik op het water van het eerste en oudste dok van de Antwerpse haven.

En het blijft niet bij veelbelovende conceptuele filmpjes alleen. We experimenteren actief met data en nieuwe technologieën om relevante tools te creëren – voor de haven, voor zijn bezoekers en de duizenden mensen die er werken. Zo lichtten we tijdens SuperNova al een tipje van de sluier op over APICA, een concept waarbij we de haven een virtueel brein en gezicht geven.

APICA is het digitale evenbeeld van de haven, een intelligente digitale assistent in de ruimste zin van het woord.

En die APICA, die had meteen ook de aandacht van internationaal trendbureau Gartner. Zij verwezen naar de de Antwerpse Haven van de Toekomst ter illustratie van de opkomst van digital twins tijdens hun symposium in Barcelona (november 2018).

Looks like we’re onto something… stay tuned!